Velkommen til Ropsies!

Denne bloggen handler om de små og store tingene som opptar meg i livet mitt. Hyggelig at du har klikket deg innom:) Jeg blir kjempeglad dersom du legger igjen et spor av deg selv i form av en kommentar eller to.
God lesning!

søndag 12. april 2009

Påskeferie

Påskeferie er deilig!!
Jeg har akkurat kommet hjem fra den årlige påsketuren til hytta i Drangedal. Hele familien samlet seg på den lille hytta vår og hadde noen herlige dager sammen. I år fant vi ut at vi rett og slett er for mange personer til at vi alle kan overnatte på samme tid, så Lian var der fra onsdag-fredag, mens Eiken kom opp fredag og ble til søndag. Jeg var der fra torsdag-søndag, så jeg fikk tid sammen med hele gjengen:)

På fredagen spiste vi glosteik, en tradisjon jeg elsker...det er rett og slett den beste maten jeg kan få! Mamma og pappa var spesielt fornøyd med det nye grillstativet, som ble brukt til å tilberede så og si all maten vi spiste på turen. 

Ellers har jeg slappet mye av, spist farlig mye sjokolade og smågodt og beveget meg særdeles lite. Det ble faktisk ikke noen skitur på meg heller! Ungene gikk litt på ski rundt på jordet, mens vi andre satt rundt bålet med kaffekoppen i hånda...god stemning:)


KOSELIG:)

9 kommentarer:

  1. ..Savner deg alerede.. Var veldig koselig:) klem

    SvarSlett
  2. Hei. Jeg har googlet meg i hjel etter en oppskrift på Glosteik. Lurer på følgende:

    1. Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut?
    2. Hvor lenge skal det ligge over glørne?
    3. Hvilket tilbehør er vanlig?
    4. Må man bruke en spesiell tresort til ved?

    MVH

    Toto S, Ålesund

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  4. Hei Toto S!
    Glosteik er en fantastisk matrett og det er hyggelig at du spør etter oppskrift. Jeg skal ærlig innrømme at jeg måtte spørre mamma om litt tips også, for det er hun som er eksperten på det i vår familie. Folk lager det jo litt ulikt, men jeg kan iallefall fortelle hvordan vi gjør det:)

    1. Det er litt forskjell på hvor utvannet pinnekjøttet du kjøper i butikken er. På noen pakker står det at det er gryteklart og da trenger du ikke vanne det ut noenting. Dersom det ikke er utvannet fra før kan du la det ligge i vann i et par timer. Før du legger det i vann skjærer du små hakk med en cm mellomrom inn i svorsiden av kjøttet.

    2. Når vi lager glosteik hjemme i jula pleier vi bare å steike kjøttet i ovnen på vanlig steikefunksjon 225 grader i ca 20 minutter. Kjøttet er da ferdig omtrent samtidig som potetene, hvis du setter det på på likt. Snu kjøttet en gang iløpet av steiketida. I påska derimot lager vi bål utenfor hytta og steiker de på glørne. Enten har vi de inni steikeovnen litt først, til de blir litt brune og så steiker vi de ferdig på glørne etterpå, eller så foregår hele steikinga på glørne. Når det gjelder tid, kan jeg ikke gi deg noe annet svar enn at det steikes som annet kjøtt. Til det ser ferdig ut:)

    3. Vi spiser glosteika med poteter og sørlandslefser (jeg får vann i munnen av å skrive dette). Lefsa smøres med smør før du fyller dem med poteter og kjøtt. Potetene moses med gaffelen og kjøttet river du opp i små biter og fordeler ut over lefsa. Pakk lefsa sammen og nyt!:)
    Det er jo også veldig vanlig å spise glosteik sammen med kokte poteter og kålrabistappe, men da er det vel kanskje også mer vanlig å koke pinnekjøttet. I så fall legger du bjørkepinner (som du kan få kjøpt i passelig størrelse i matbutikker) i bunnen av ei gryte og fyller vann opp til det dekker pinnene. Kjøttet legges lagvis oppå pinnene og så ligger det og koker i et par-tre timer. Lager du pinnekjøttet på denne måten kan du bruke vannet i gryta som saus. Mange bruker lefser til denne variasjonen også.

    4. Det skal helst være på bjørkeved, men det er ikke så farlig, det fungerer med annen type også.

    Håper dette var til hjelp! Om du skulle ha flere spørsmål må du gjerne komme med de så skal jeg prøve å svare så godt jeg (eller mamma) kan:)

    Om det er første gang du spiser glosteik på denne måten må du jo gjerne fortelle hvordan du synes det smakte. Glosteik er en sterk tradisjon i vår familie:)

    Lykke til!

    Hilsen R3n3t

    SvarSlett
  5. Takk for raskt svar. Jeg skal lage glosteik av pinnekjøtt av villsau. Jeg har smakt det en gang før, på Hotell Union i Geiranger. Det har vært tradisjon i noen sunnmørsfjorder å "neipe" pinnekjøtt over åpen ild og glør av bjørkeved. (Googler du "neiping" får du ett treff fra Norge).

    Det jeg lurer mest på nå, er om dere damper pinnekjøttet en liten time før dere legger det over glørne; det gjør de visst i Geiranger.

    Dersom været holder skal jeg invitere gutteklubben på glosteik førstkommende fredag, så jeg ganske spent... Takk for gode tips så langt.

    Toto S

    SvarSlett
  6. Jeg har hørt om noen som "neiper" pinnekjøttet, men jeg visste ikke hvor tradisjonen kom fra. Interessant:)

    Når det gjelder damping av pinnkjøttet kan jeg aldri huske vi har gjort det. Vi legger de i vann hvis det trengs å vannes ut, men vi damper det ikke.

    Lykke til, det blir nok en suksess:) Hyggelig å kunne være til hjelp:)

    -R3n3t

    SvarSlett
  7. Tiden går... Fant igjen denne bloggen pga Windows7 og søkefunksjonen i IE9. Takket være deg og kokken på Hotel Union i Geiranger serverete jeg glosteik til gutteklubben i Dødens Dal i en halv meter snø - d er mye ti meter fra gulfstrømmen. Det var langt å gå, det var vanskelig å få fyr, men det smakte godt. Tilbehør: rabbestappe og Slogen Pale Ale.

    Toto S

    SvarSlett
  8. Fantastisk!!:) Gøy at blogginnlegget kunne bli til hjelp:)

    SvarSlett
  9. Må få lov til å kommentere et par ting fra Geiranger, Union Hotell har bomma på et par viktige detaljer, Slogen-øl`et er langt i fra det beste øl`et til neipa pinnekjøttm, det er bare hypet markedsføring av et dårlig forsøk på lokalt bryggeri. Og tresorten skal være Osp og ikke Bjørk. Til og med hotellsjefen selv måtte innrømme sine mangelfulle tradisjoner. Det blir nesten like godt med bjørk, men hele meningen med neiping er jo å få minst mulig røyk i kjøttet, der er osp et hakk bedre. Velger du å kjøpe et skikkelig kraftig godt tysk øl fra polet, så innrømmer du kanskje at vi nordmenn ikke kan å lage øl, men så er det jo også bare et faktum siden øl ble oppfunnet ;)

    SvarSlett